Assalamualaikum WBT…
Salam semuanya…
9 OGOS 2012, KHAMIS
Menu istimewa bulan puasa.. First time lam idup ku wat benda ni…
Ari ini mak
teringin nk makan benda2 manis.. pusing punya pusing punya pusing akhirnya kami
wat BIJI NANGKA.. Menu tradisional.. Asasnya santan ngan tepung pulut je.. tepung beras tu uli ngn air, boh pewarna kit (kami
wat tiga warna – hijau, kuning ngan putih) gentel kecil2 rebus lam air panas..
ala cam masak kuih buah Melaka tu.. timbul je angkat rendam lam air sejuk spaya
dia xbercium sesame sndri..hehe. Jadilah
biji nangka. Santan tu masak atas dapur letak
gula, garam ckit sama daun pandan.. kami campur ckit sagu bg meriah ckit
upanya.. Pas cyap santan tu masuk balik biji
nangka..taadaaaaa siap. Senang je cma
bab gentel tu je leceh kit, yalah nk wat kcil2 nmpk cute gitu.. Rasanya lemak2 manis gitu... Slamat mncuba..
Biji Nangka |
No comments:
Post a Comment