Monday, 13 August 2012

MENU TRADISIONAL - BIJI NANGKA


Assalamualaikum WBT…
Salam semuanya…

9 OGOS 2012, KHAMIS

Menu istimewa bulan puasa.. First time lam idup ku wat benda ni…

Ari ini mak teringin nk makan benda2 manis.. pusing punya pusing punya pusing akhirnya kami wat BIJI NANGKA..  Menu tradisional..  Asasnya santan ngan tepung pulut je..  tepung beras tu uli ngn air, boh pewarna kit (kami wat tiga warna – hijau, kuning ngan putih) gentel kecil2 rebus lam air panas.. ala cam masak kuih buah Melaka tu.. timbul je angkat rendam lam air sejuk spaya dia xbercium sesame sndri..hehe.  Jadilah biji nangka.  Santan tu masak atas dapur letak gula, garam ckit sama daun pandan.. kami campur ckit sagu bg meriah ckit upanya..  Pas cyap santan tu masuk balik biji nangka..taadaaaaa siap.  Senang je cma bab gentel tu je leceh kit, yalah nk wat kcil2 nmpk cute gitu..  Rasanya lemak2 manis gitu...  Slamat mncuba..


Biji Nangka


No comments:

Post a Comment